• LENCANA SEKOLAH

• SMK TUN SYED ZAHIRUDDIN

• BIRU

• Biru

Lambang perpaduan murid SMKTSZ yang berbilang bangsa, bersatu padu serta berusaha dalam memajukan pembangunan sekolah berasaskan sains dan teknologi.

Kuning

Mendukung dan menghormati lunas-lunas perlembagaan dan Falsafah Rukun Negara.

Merah

Lambang keberanian dan berse-dia menghadapi segala rintangan dan cabaran dalam usaha me-letakkan SMKTSZ sebagai sebuah sekolah yang berilmu, berwawasan

Hijau

Lambang kesuburan fizikal dan mental warga sekolah yang berada dalam Negeri Melaka Bandar Berteknologi Hijau.

Putih

Lambang kesucian, keikhlasan dan kesungguhan bagi mem-pertingkatkan ketahanan murid yang beradab, berkebudayaan dan berkeperibadian Malaysia.

Bentuk Gear dan Geometri

Lambang kepentingan sains dan teknologi dalam pen-didikan seperti yang dihas-ratkan dalam Wawasan 2020 untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah

Gelungan Rantai

Sukan sebagai aktiviti da-lam melahirkan murid yang sihat, cergas dan cerdas.

Bentuk Logo Seperti Plak

Sekolah sentiasa ingin ber-jaya dan cemerlang dalam apa jua bidang yang dice-buri.

Tun Syed Zahiruddin

Nama Yang Di Pertua Negeri Melaka ke-4 iaitu Tun Syed Zahiruddin bin Syed Hassan.

Moto sekolah

Berilmu, Berwawasan, Cemerlang